Pelin Karahan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pelin Karahan

üye ol mutlu ol
 
AnasayfaGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Gitar Klavuzu

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Gizem
~Pelinci Baş Admin Gizem~
~Pelinci Baş Admin Gizem~
Gizem


Mesaj Sayısı : 227
Pelinci Gücü :
Gitar Klavuzu Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Gitar Klavuzu Right_bar_bleue

RUH HALİN? : Gitar Klavuzu Stresl10
Kayıt tarihi : 07/11/08

Gitar Klavuzu Empty
MesajKonu: Gitar Klavuzu   Gitar Klavuzu EmptyPaz Kas. 09, 2008 12:13 pm

Giriş: Elektroylamı başlasam klasikle mi?
1-) Elektrogitarlar
2-) Klasik ve akustik gitarlar

Giriş: Öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Genelde gitara başlamak isteyenlerin en çok sorduğu soru klasik gitarla mı başlamalıyım yoksa elektrogitarla mı başlamalıyım oluyor. Benim düşüncem klasik gitarla başlamanın daha mantıklı olduğu. Çünkü gitar çalmak beceri ve yetemekten daha fazla çalışma gerektiren bir şey. Eğer yeterince sabrınız ve çalışacak zamanınız olduğnu düşünüyorsanız direk elekrogitarla başlamanızında bir sakıncası yok. Benim klasik gitarla başlamanızı tavsiye etmemin sebebi eğer bırakmaya karar verirseniz koyun bir köşeye dursun klasik gitarınız fakat güzel bir elektrogitarın bir köşede yatmasına gönlüm el vermez J Birde elektrogitar çalmak istiyorsanız ve klasik gitarla başladıysanız elektrogitara geçince biraz yabancılık çekebilirsiniz, tel aralıkları daha yakın ve parmak uçlarınız alışıp hafiften nasırlaşmadıysa teller parmaklarınızı biraz zorlayabilir. Klasik gitarımızı alıp sol el alıştırmaları (sağlaklar için) yapmalıyız ve ileride elektrogitar çalacaksak pena kullanmaya özen göstermeliyiz.

1-) Elektrogitarlar;

Elektrogitar alırken ilk olarak dikkat etmemiz iki husus var.

1-) Bütçe.
2-) İcra etmek istediğimiz müziğin türü, genel müzik tarzı.

Bütçe konusunda önemli olan iki şey var. Bizi tatmin edecek ses kalitesi ve o gitarı ne kadar süre kullanmayı düşündüğümüz.

Ses kalitesinde belirleyici unsur gitardır. Yani bir gitar alayım sonra onun manyetiklerini değiştiririm olur saba Kirk Hammett Signature mantığı yanlıştır. Gitarın tonunu etkileyen ana etmenler ; Gövde ağacı(basswood, alder gibi), sap ağacı (maple, ebony gib) , klavye ağacı (rosewood, maple gibi), burgular, köprüler, manyetikler, hatta gitarın boyası bile tonun karakterini etkiler.

Eğer müziğe yeni yeni başlıyorsak kulak tırmalamayan bir ton bizi bir süre tatmin edecektir. Bu tonu elde etmek için alacağımız gitar hem bütçemizi sarsmayacak hemde ileride müzik hayatımıza devam etmek istemezsek “al be keşke bu kadar para vermeseydim” dedirtmeyecektir. Fakat ülkemizde gitarlar avrupa ve amerika fiyatlarına nazaran fahiş ffiyatlarda satıldığı için sıfır bi gitar için 300-400 dolar arası bir parayı gözden çıkarmamız gerek. Sıfırı 100-150 dolar olan gofret (ağacı kat kat kesilmiş sıkıştırılmış suntadan yapılan) gitarlara para vermemenizi tavsiye ederim. Çünkü o gitarlar insanı müzikten soğutuyor.
Bu yüzden 2. ele yönelen arkadaşlarımız çoğunlukta. Yakında 2. el elektrogitar satın alma rehberinide ekleyeceğim konuya.

Bahsetmek istediğim bir hususta şekilde çok takılıp kalmamak. Şekli hoşuma gidiyor diye gitar almayın sakın. Tabiki gitar bir bütündür, yani tonu tatmin edecek ve makyajı güzel olacak, albenisi olacak, görünce çalmak isteyeceksin fakat sadece şekil için gitar almanın sonu o gitarı duvara asmanız olacaktır. Mesela yeni başlayan birinin V kasa gitar alması saçmalıktır. Çünkü gitara yeni başlayan biri egzersiz yapmalıdır uzun süreler boyunca ve V kasa gitarlar oturarak çalınamaz. Eğer oturarak çalmayı denerseniz bir hafta içinde bel fıtığı olrsunuz J

Paramızı biriktirdik ve bir elektrogitar almaya karar verdik. Gelelim yapmak istediğimiz müziğin türüne.

Yukarda bahsettiğim gibi ses kalitesini, karakterini ve tonunu etkileyen birçok etmen var gitarda. Bunlardan yola çıkarak seçimimizi yapacağız.

Ton karakterini belirleyen en önemli etmen: Manyetikler

Eğer tarzımız sertse, yani metal ve hard rock’sa ve clean tonlarla fazla işimiz yoksa, distorted tonlar istiyorsak kullanacağımız en iyi manyetikler EMG’dir ve diziliş şekli h/h dir (hambucker/hambucker). Tabi Seymour Duncan’la da çok güzel metal yapılır fakat benim kişisel tercihim kapalı manyetik olduğu için EMG’yi öneriyorum.

Ek bilgi: EMG nin hz serisi pasiftir, 81-85 manyetikleri aktiftir. Aktif manyetik pille çalışır ve daha güçlü, bol sustain’li ve distorted ses verir.

Giriş ve orta seviye için önerdiğim marka Cort’tur. Fiyat performans açısından en iyi firmadır. Küçük bir hatırlatma, giriş seviyesi için ünlü firmaların ucuz gitarlarından kaçın derim. Ödediğiniz paranın %50'sinden fazlasını sapta yazan markaya vermiş olursunuz.

Ağaçlara gelecek olursak;

Maun Genel olarak ağır bir ağaçtır,gövde yapımı için ideal bir ağaçtır,rezonanı iyi,tonal olarak ta mid-bas ttonlar için ideal bir ağaçtır... Fark ettiyseniz harbi metalci işi gitarlarda genelde bu ağaçlar kullanılır ...

Alder Yine gövde yapımı için ideal bir ağaç olup,Tiz-miz ağırlıklı bir tona sahiptir fakat benzer özellikteki bir Maple dan tonunun kendine özgü parlaklığıyla ayrılır.. Bu arada benim gitarlarda kullanmayı en sevdiğim ağaç bu ağaçlardır..

Maple Sap yapımı için ideal bir ağaçtır,gövdede ben şahsen hoşlanmıyorum çünki en az bir maun kadar ağırlar...Alder gibi parlak tona sahiptirle,sağlamdırlar en güzel yanıda bence işlenmesi ve cilalanmasının basitliğidir...

Abanoz Çok sert bir ağaçtır,genelde sap yapımında kullanılırlar ama artık günümüz üreticileri bu ağacı ne gövde yapımında nede sap yapımında kullanmıyorlar,çünki pahalılar. Aşırı parlak bir tona sahiptirler,hatta abanoz gövdeden yapılmış bir gitar size amfiden tiz bile kıstırabilir o derece...

Ladin ve sedir genelde akustik ve klasik gitarlarda kullanılır. Akustik gitarların çoğu ladin ön gövdeye sahiptir. Bu ağaca sahip elektro gitar ben hiç görmedim.



Şimdi ise ağaçlarla ilgili biraz genel bilgi vermek istiyorum

1-) Kızılağaç(Alder)
Ortalama boyu 30m kadardır,mutfak gerçleri,mobilyacılık,oymacılık,müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılması oldukça rahat bir ağaçtır, iyi yapışıp cila tutar. 0.41 ortalama yoğunluğuyla oldukça yumuşak bir ağaçtır, fiziksel açıdan bu yüzden fazla kuvvetli bir ağaç değildir.

2-) Dişbudak(Ash)
Ortalama 25-40m boy yapar.Her türlü mutfak gereci,mobilyacılıkta,oymacılıkta,hockey sopası,bilarda ıstakası,beyzbol sopası,alet saplarında ve müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılma özellikleri kızılağaç gibi iyidir, ayrıca fazla çalışmaz, ortalama yoğunluğu 0.60 olup ağırlığına göre fiziksel dirençleri oldukça kuvvetlidir.

3-) Kavak(Poplar)
50 metre kadar boy yabapilen kullanım yerleri kızılağaca benzeyen bir ağaçtır. Ortalama yoğunluğu 0.42 dir. Genel olarak bütün fiziksel dirençleri orta seviyede olan bir ağaçtır.

4-) Ihlamur(Basswood)
20 metre kadar boy yapabilir, kullanım alanı oldukça geniş ve değerli bir ağaçtır.0.37 yoğunluğuyla yumuşak ve hafiftir,aletlerle çalışması oldukça kolaydır, kuruduktan sonra oldukça stabildir. Bu özelliklerinden dolayı ideal bir oymacılık ağacıdır.

5-) Maun yada Mahun(Mahogany)
Değişik türleri vardır.Genel görünüş itibariyle hepsi kzılımsı koyu kahverengi renktedirler.ortalama yoğunluk olarak 0.59 diyebiliriz. Gitarlarda genellikle honduras maunu kullanılır. 49 metreye kadar uzayabilir. Dünyanın pek çok yerinde bulunduğundan dolayı oldukça düşük fiyatlıdır. Çalışılma özellikleri genel olarak iyi seviyede olan maun'un fiziksel direnci iyidir.Özellikle kuruduktan sonra son derece stabil bir ağaç olmasından dolayı sıklıkla gitar sap yapımında kullanılır.

6-) Akçaağaç yada Kelebekağacı(Maple)
Pek çok türü olup çoğu ülkemizdede yetişmektedir. Ortalama yoğunluğu türüne göre oldukça değişiklik göstersede 0.59-0.80 arasıdır. Odunu oldukça sert olup, güç eğilir, çalışması fazla bir ağaçtır. Çalışılma özellikleri orta seviyededir, oldukça iyi cila tutar. Başlıca kullanım alanı yaylı çalgılar yapımı olmakla beraber, gitar yapımında, uçak pervanesi yapımında, parke yapımında ve her türlü kaplamacılıkta kullanılan oldukça önemli bir ağaçtır. Ayrıca önemli bir ses ağacıdır

7-) Ceviz(Walnut)
Ceviz önemli bir ses ağacıdır,özellikle akustik kasalılarda kullanılır, ses başarımı açısından orta seviye diyebiliriz, 50 metre kadar boy yapabilen ceviz güzel görünümünden dolayı mobilyacılıkta sık kullanılır.Her türlü kakmacılık,oymacılık,Tüfek kabzası gibi işlerde kullanılır. Ortalama yoğunluğu
0.64 tür,yani akçaağaçla aynı klasmana girer. Kuruması oldukça yavaştır,çalışılması oldukça rahat olan ceviz, iyi cila tutar ve yapışır. Stabilitesi iyidir. Orta seviye fiziki dayanımı vardır.


8-) Huş(Birch)
Huş 20 metre kadar boy yapabilen ortalama yoğunluğu 0.64 olan bir ağaçtır.Odunu ondan daha ağır olmakla beraber ıhlamura benzer. İyi işlenip renk verilebilir fazla dayanıklı değildir. Çok türü vardır,kaplamacılıkta,müzik enstrümanlarında, dondurma çubuklarında, parke yapımında, alet özelliklede bıçak sapı yapımında sık kullanılır.


9-) Çam(Pine)
Çok çeşit türü vardır, ülkemizdede her yerde bulunabilen bir ağaçtır, ortalama yoğunluğu 0.52 olsada buna aldanmayın, gerçekten çok yumuşaktır, çalışılması son derece kolaydır, odunu aromatik bir koku salar, yıllık halkalarının çok geniş olması, odununun çok yumuşak olması, damarları arasında reçine barındırması gibi nedenlerden ötürü çalgı yapımında kullanılmaz, ancak kullanan yapımcılar yok da değil. İyi çivi tutmasından dolayı inşaat kerestesi, çit, ambalaj sandığı gibi işlerde kullanılır.

10-) Karaağaç(Elm)
18 metre kadar boy yapabilir, yoğunluğu 0.68 olup orta derecede dir. Oldukça dekoratiftir. Fiziksek direnci yüksektir, mükemmel şekilde bükülebilir. Cilalanması iyidir. Mobilya yapımında, parke, kaplama, tornacılık, oymacılık, çalgı yapımında, spor aletleri ve alet saplarında kullanılır.

11-) Çınar(Plane Tree,Sycamore in USA)
Çabuk büyüyen bir ağaçtır, yoğunluğu 0.62 dir. Çalışması orta derecede, iyi şok direncine sahiptir. Ancak odunu mantarlar tarafından çok kolay enfekte edilebildiği için fazla bir kullanım alanı yoktur. Kaplamacılıkta kullanılır.

12-) Meşe(Oak)
Meşe çok süper bir ağaçtır, ciddiyim, pek çok türü vardır. Ortalama yoğunlukları 0.70 tir. Oldukça ağır ve sert bir oduna sahiptir. Leş gibi ağır da diyebiliriz, kurutulması güç ve çalışması çok olmakla beraber kuruduktan sonra stabil ve sağlamdır.İyi işlenir, iyi cilalanır, iyi yapıştırılır, iyi çivi tutar. Oymacılıkta, alet sapı yapımında, parke yapımında, içki fıcısı yapımında, direklerde, kaliteli marangozluk işlerinde ve marongoz tezgahı yapımında kullanılan meşenin mali profili yüksektir,dolayısıyla önemli bir ağaçtır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://pelingizemcansu.yetkin-forum.com
PeLiNcİ_KıZ
~Pelinci Admin Sevgi~
~Pelinci Admin Sevgi~
PeLiNcİ_KıZ


Mesaj Sayısı : 174
Yaş : 29
Nerden : pelinin kalbindeen
Pelinci Gücü :
Gitar Klavuzu Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Gitar Klavuzu Right_bar_bleue

RUH HALİN? : Gitar Klavuzu Masum10
Kayıt tarihi : 11/11/08

Gitar Klavuzu Empty
MesajKonu: Geri: Gitar Klavuzu   Gitar Klavuzu EmptySalı Kas. 11, 2008 3:51 pm

saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://hepsifan.forumo.biz/index.forum
 
Gitar Klavuzu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Pelin Karahan :: Müzik Muhabbetleri-
Buraya geçin: